nieuws

Wie past er op onze collectie?

‘Dus’, vraagt Adam van 10, ‘het museum is helemaal niet van u?’ ‘Nee’, antwoordt museumdirecteur Sjarel Ex die net had uitgelegd hoe hij probeert 145.000 kostbare kunstvoorwerpen te beschermen en bewaken, ‘ik mag er alleen een poosje op passen.’

Lees verder over het belang van het Collectiegebouw volgens Catrien Schreuder, hoofd Educatie en publieksbegeleiding van Museum Boijmans Van Beuningen.

geplaatst: 08.07.15

Besluit Collectiegebouw na de zomer

Het besluit door de raad over het Collectiegebouw is uitgesteld tot na de zomervakantie. Een definitieve datum wordt vastgesteld als het politieke debat is afgerond. 

Op woensdag 17 juni jl. is een start gemaakt met het politieke debat als voorbereiding op de raadsbehandeling. Deze vergadering kunt u terugkijken. Na de zomervakantie zullen de raadscommissies van Bouwen, Wonen, Buitenruimte en Zorg, Onderwijs, Cultuur en Sport het debat voortzetten. Een datum en tijdstip van dit debat wordt aangekondigd via: www.rotterdam.nl/collectiegebouw. Het is dus nu nog niet zeker wanneer het besluit over het Collectiegebouw valt.

geplaatst: 23.06.15

Open restauratie meesterwerk Jheronimus Bosch

Tot en met januari 2016 is in de Kunst Studio van Museum Boijmans Van Beuningen de restauratie van het meesterwerk ‘De heilige Christophorus‘ van Jheronimus Bosch te volgen. Studio Annetje Boersma is gevraagd om samen met paneelspecialist Jean-Albert Glatigny het kostbare kunstwerk te restaureren. Boersma restaureerde voor het museum eerder onder meer ‘De heilige Hieronymus’ (1618-1620) van Anthonie van Dijck en ‘De drie Maria’s aan het graf’ (1425-1435) van Jan van Eyck. In de komende maanden zullen de oude vernislagen en latere overschilderingen worden verwijderd en zal de opstaande verf worden vastgezet. Aan de achterzijde wordt de constructie van het hout onderzocht en verbeterd. Daarbij wordt een later ingezet stukje hout verwijderd. Tot slot wordt er een nieuwe vernislaag aangebracht.

Publiek toegankelijk
De bezoeker kan tijdens deze publieke restauratie van alles leren over het restauratieproces en op ARTtube verschijnt een video waarin restaurator Annetje Boersma en conservator Friso Lammertse ingaan op de restauratie. Zo biedt het museum zijn publiek alvast een voorproefje van wat het beoogt met het expertisecentrum in het Collectiegebouw: een kijkje achter de schermen bij het behoud van een kostbare en internationaal toonaangevende collectie.

Collage restauratieatelier_750

geplaatst: 04.06.15

Boijmans in tweede DWDD Pop-Up Museum

Gisteravond werd in de uitzending van De Wereld Draait Door bekend gemaakt dat het succesvolle DWDD Pop-Up Museum een vervolg krijgt. Dit keer wordt ook gebruik gemaakt van de depots van Museum Boijmans Van Beuningen. Gastconservator Paul de Leeuw kiest een aantal schatten uit het depot van Boijmans en presenteert deze vanaf 29 januari 2016 in een van de zalen in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Zo kan straks – net als in het Collectiegebouw – een blik worden geworpen op de depotschatten.

DWDD Pop-Up Museum

 

geplaatst: 21.05.15

 • Steun het Collectiegebouw

 • Recente berichten

 • Collectie-galerij

 • De nieuwste illustraties van het Collectiegebouw
 • Aanwinst voor de stad

 • Sjarel Ex, Winy Maas en anderen leggen in twee minuten uit waarom het Collectiegebouw zo'n mooi plan is.
 • Vul uw emailadres in om in te schrijven op dit blog en meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

 • Partners

 • Volg ons op twitter

 • In de stad

  Foto’s gemaakt door het Collectiegebouw promotieteam.

 • Museumnacht foto’s

  museumnacht foto's