nieuws

Groen licht voor Collectiegebouw

Het besluit over het Collectiegebouw is gevallen!
De Rotterdamse gemeenteraad heeft op donderdag 5 november jl. ingestemd met de wijziging van het bestemmingsplan in het Museumpark. Dat betekent groen licht voor de realisatie van het Collectiegebouw.

Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen: “Wij bedanken iedereen voor zijn betrokkenheid en inzet in dit proces. Niet alleen de raadsleden, het College van B&W, de ambassadeurs, steunbetuigers en ons eigen team, maar ook architect Winy Maas en anderen die ons scherp hielden en hielpen bij het maken van keuzes. Door de feedback en meningen van velen is het Collectiegebouw geworden tot dit unieke concept.”

In 2018 heeft Rotterdam een wereldprimeur met de komst van het eerste geheel openbaar toegankelijke kunstdepot. Alvast ervaren hoe een bezoek aan het bijzondere gebouw van architect Winy Maas zal zijn?

geplaatst: 06.11.15

Vergroening Museumpark

Het landschapsarchitectenbureau Gustafson Porter heeft een conceptvisie voor de openbare ruimte van het Museumpark en omgeving opgesteld. Het is de bedoeling dit gebied verder te vergroenen en beter te verbinden met de omgeving. In het ontwerp is rekening gehouden met de komst van het Collectiegebouw.

Eerste focusgebied
De visie van Gustafson Porter beslaat het gehele Museumpark en omgeving. Indien de gemeenteraad besluit tot realisatie van het Collectiegebouw wordt van de 3,3 miljoen euro een eerste focusgebied van de visie uitgevoerd. Dit gebied bestaat uit de straat Museumpark, de Jongkindstraat en het Melkkoppad. De bedoeling is om dit gebied te vergroenen en autoluw te maken. Gustafson Porter tekende onder andere een watertuin voor de bestaande waterpartij van Het Nieuwe Instituut, een groot aantal extra bomen en een evenemententerrein dat deels grasveld is. Het precieze ontwerp wordt in een participatieplan uitgewerkt.

Museumpark voorstel Gustafson Porter

geplaatst: 29.09.15

Wie past er op onze collectie?

‘Dus’, vraagt Adam van 10, ‘het museum is helemaal niet van u?’ ‘Nee’, antwoordt museumdirecteur Sjarel Ex die net had uitgelegd hoe hij probeert 145.000 kostbare kunstvoorwerpen te beschermen en bewaken, ‘ik mag er alleen een poosje op passen.’

Lees verder over het belang van het Collectiegebouw volgens Catrien Schreuder, hoofd Educatie en publieksbegeleiding van Museum Boijmans Van Beuningen.

geplaatst: 08.07.15

Besluit Collectiegebouw na de zomer

Het besluit door de raad over het Collectiegebouw is uitgesteld tot na de zomervakantie. Een definitieve datum wordt vastgesteld als het politieke debat is afgerond. 

Op woensdag 17 juni jl. is een start gemaakt met het politieke debat als voorbereiding op de raadsbehandeling. Deze vergadering kunt u terugkijken. Na de zomervakantie zullen de raadscommissies van Bouwen, Wonen, Buitenruimte en Zorg, Onderwijs, Cultuur en Sport het debat voortzetten. Een datum en tijdstip van dit debat wordt aangekondigd via: www.rotterdam.nl/collectiegebouw. Het is dus nu nog niet zeker wanneer het besluit over het Collectiegebouw valt.

geplaatst: 23.06.15

 • Recente berichten

 • Collectie-galerij

 • De nieuwste illustraties van het Collectiegebouw
 • Aanwinst voor de stad

 • Sjarel Ex, Winy Maas en anderen leggen in twee minuten uit waarom het Collectiegebouw zo'n mooi plan is.
 • Abonneer u op dit Blog via E-mail

  Vul uw emailadres in om in te schrijven op dit blog en meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

 • Partners

 • Volg ons op twitter

 • In de stad

  Foto’s gemaakt door het Collectiegebouw promotieteam.
 • Museumnacht foto’s

  museumnacht foto's