waarom een Collectiegebouw?

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen wordt gezien als één van de beste kunstcollecties van de wereld. De collectie bestaat uit zo’n 145.000 objecten, (waarvan circa de helft prenten die in het prentenkabinet zijn ondergebracht). Dat zijn er uiteraard veel meer dan er in het museum tentoongesteld kunnen worden. De werken die nu niet op zaal kunnen worden getoond, (circa 70.000) zijn verdeeld over depots op verschillende plekken binnen en buiten de stad. Dat geeft problemen: het is niet efficiënt, de totale depotruimte is nog steeds te klein en bovendien zijn sommige depots in slechte staat (er dreigt bijvoorbeeld waterschade). Daarom wordt al sinds 2005 gesproken over een nieuw gebouw waarin de collectie op de juiste manier wordt bewaard. Onder optimale klimatologische omstandigheden en goed beveiligd tegen inbraak, brand, waterschade en ander onheil.

nieuwe inzichten

In de museumwereld heerst al enige tijd onvrede over de klassieke, gesloten depots. Met de prachtige collectie van Boijmans in het achterhoofd kwam er een nieuw idee: waarom maken we de collectie niet toegankelijk voor het publiek? Dus: laat zien wat er met en rond die collectie gebeurt. Laat bezoekers meekijken in de wereld die in reguliere musea altijd verborgen blijft. Een tweede nieuw inzicht is: samenwerken met particuliere verzamelaars. Rotter­dam heeft een traditie van kunstverzamelaars. Sterker, Museum Boijmans Van Beuningen is vernoemd naar twee van de vele verzamelaars die hun collectie aan de gemeente Rotterdam schonken. Door particuliere kunstverzamelaars huisvesting en collectiediensten te bieden – een depot­ met bijbehorende expositieruimte – kunnen exposities worden gecombineerd en kosten, expertise en netwerken worden gedeeld. Dit nieuwe type gebouw wordt het Collectiegebouw genoemd.

het proces

Er wordt sinds 2005 gepraat over vernieuwing van de depots. In 2011 kozen de drie initiatiefnemers voor een Collectiegebouw in plaats van een gesloten depot. In 2013 ondertekenden zij de gezamenlijke intentieovereenkomst en kozen daarmee definitief voor het Voorportaal in het Museumpark (grindterrein naast het Museum Boijmans Van Beuningen) als locatie. Daarnaast gaven zij op hetzelfde moment opdracht om het project gefaseerd uit te werken tot een definitief ontwerp voor de gekozen locatie. Na afronding van deze werkzaamheden neemt de Rotterdamse gemeenteraad op 5 november 2015 een definitief besluit. Dan kan, als de gemeenteraad dit besluit, de bouw verder voorbereid worden. De planning is dat het Collectiegebouw in 2018 open gaat.

publiek private samenwerking

De plannen voor het Collectiegebouw zijn het resultaat van een unieke publiek-private samenwerking. De initiatiefnemers zijn de gemeente Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en Stichting De Verre Bergen. De samenwerking heeft in eerste instantie betrekking op de bouw, maar alle drie de initiatiefnemers blijven ook na de bouw bij het Collectiegebouw betrokken. Als het gebouw klaar is, gaat de publiek-private samenwerking verder: er worden depots, expositie­ruimten en ontvangstruimten op huurbasis beschikbaar gesteld aan particulieren. Het publiek krijgt daardoor de kans om meer te zien van de particuliere verzamelingen. De verzamelaars zelf krijgen de mogelijkheid om hun collecties beter te beheren en te conserveren.

wie betaalt het?

De totale bouwkosten voor het Collectiegebouw bedragen € 52,3 miljoen. Daarvan draagt Stichting De Verre Bergen € 17 miljoen bij. Zij schenken dit bedrag (+€ 3 miljoen die later bestemd wordt) aan de Stichting Collectiegebouw i.o. De Stichting Collectiegebouw i.o. investeert naast de eerder genoemde € 17 miljoen nog eens € 35,3 miljoen die wordt gefinancierd door een bank. Onderpand voor deze externe investering is een 40-jarige huurovereenkomst tussen de gemeente en Stichting Collectiegebouw i.o . De gemeente wordt hoofdhuurder van het Collectiegebouw en verhuurt het gebouw aan Museum Boijmans Van Beuningen. De gemeente sluit een 40-jarige huurovereenkomst met het museum.

blijf op de hoogte

Er zijn regelmatig nieuwe ontwikkelingen rondom het Collectiegebouw. Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op dit blog, bezoek onze nieuwspagina of bekijk de verschenen artikelen in de media over het Collectiegebouw.

 • Recente berichten

 • Collectie-galerij

 • De nieuwste illustraties van het Collectiegebouw
 • Aanwinst voor de stad

 • Sjarel Ex, Winy Maas en anderen leggen in twee minuten uit waarom het Collectiegebouw zo'n mooi plan is.
 • Abonneer u op dit Blog via E-mail

  Vul uw emailadres in om in te schrijven op dit blog en meldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

 • Partners

 • Volg ons op twitter

 • In de stad

  Foto’s gemaakt door het Collectiegebouw promotieteam.
 • Museumnacht foto’s

  museumnacht foto's